Säsongen för kängor är väldigt lång i Sverige, så jag tycker att man bör se till att ha tre-fyra par dressade kängor samt två-tre par grova slitvargar i sin skogarderob. Sistnämnda tar vi fram de där dagarna då de är riktigt grisregnigt eller apslaskigt! Själv förespråkar jag gärna lädersulor vilka jag tycker är mer stilfulla, men det går inte att neka det praktiska med en gummisula (Dainite, Vibram, etc) i vårt hårda klimat. Efter den extremt hårda vintern har jag insett att jag måste ge vika för elementen och kommer ej införskaffa några kängor med lädersula för kommande säsong.
Tyvärr är utbudet av snygga kängor extremt dåligt i Sverige. Davidsons Skomakeri (Uppsala) samt Hans Allde (Stockholm) får tydligen in en del Gaziano & Girling-kängor till hösten och även Crockett & Jones (flertalet återförsäljare över hela landet) har några fåtal snygga kängor som kan vara värda att kolla in. Annars är det onlinebutiker som exempelvis Leather Soul (Alden m.m), Bespoke England (G&G, Edward Green) eller L'atelier du chausseur (Corthay m.m.) som gäller.
Alden – Chromexcel Plaza Wingtip Boot (foto: Leather Soul)
Enzo Bonafé button-upkänga i Cognac Calf och Polo Suede (foto: Leffot NY)
Rider Boot Company, specialbeställd känga. Jag har lite svårt för många av Riders modeller, men jag gillar dem för att de är en rolig uppstickare i branschen. (foto: Rider Boot Co.)
Trevligt inlägg! Just med tanke på att jag själv sitter och funderar på hur jag ska utforma min höst/vintersko garderob.
SvaraRaderaJag inköpte nyligen ett par Loake Kempton Suede med just Danitesula:
http://www.andersonsofdurham.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/k/e/kempton-suede.jpg
(pinsamt att komma dragandes här med ett sådant skomärke men för priset av 1200 kr kunde jag inte motstå), och är sugen på ett par C&J Chelsea. Jag har samma inställning som du, dvs. kängorna jag köper ska ha lädersula, men vad säger du om att sätta på en slitsula på C&J bootsen? Alternativet blir ju att köpa ett par R.M. Williams med gummisula vilka inte alls är lika stilfulla som C&J kängan.
Som riktigt "apslaskkänga" har jag funderat över http://www.davidsonsskomakeri.com/gallery_34.html som iofs har en brutal utformning men säkert även en brutal funktion.
Hoppas på fler uppdateringar snart!
Vart köper man handgjorda skor och hur vet man att de är handgjorda?
SvaraRaderaAnonym 1: Snowdon är en mycket rejäl känga. Går bra till jeans eller ett par grövre udda byxor i typ flanell eller mohair. Dock inget för kontoret om du frågar mig. Gällande C&J "Chelsea" hade jag mycket problem med mina (i svart kalvläder). Lädret sprack och hade sig och är nu förpassade till sopen. Men det kanska bara var ett måndagsex. De är annars ganska slimmade och snygga tycker jag! R.M Williams känns lite uttjatade, om du står och väger skulle jag gå på C&J "Chelsea 5" istället för en R.M.
SvaraRaderaAnonym 2: endast ett fåtal skor är "riktigt" handgjorda. Termen missbrukas i Sverige. På engelska säger man "bespoke" om handgjorda skor. Steget under bespoke är "bench made" vilket betyder att en del arbete är gjort för hand men med en del maskinassisterade moment. Oftast är det "bench made" man syftar på när man säger handgjorda skor i Sverige. Ett par handgjorda (bespoke) skor kostar ca 20 000 - 50 000 kr. Ett par bench made ca 5 000-15 000. Om nån hävdar att deras skor är "handgjorda" under dessa priser kan du fundera över sanningshalten i det påståendet.
I'm Norwegian so I'll write in english to make sure people will understand.
SvaraRaderaI think a real boot should at least have a veldt, or norwegian construction if you want to use it in rougher weather. Both welts are a little more waterproof than the standard Goodyear storm welt.
Norwegian welts are mostly done by Budapest makers (Vass and Dinkelacker), and are not easy to find. But "veldtschoen" are made by a lot of English makers. I think Crockett and Jones (snowdown) and Alfred Sargent (Kelso) does them best.
Sure they are not as sleek and beautiful as a well done pair of Goodyear welted shoes, but they have a rugged charm.
The Norwegian, or Norvegese (in Swedish becksömsydd) construction is very good for a rugged country boot indeed. But it's an Italian invention if I recall correctly... Enzo Bonafe, Mantellassi among others do a lot of them.
SvaraRaderaI wrote an article about it a few montsh back: http://herrskobloggen.blogspot.com/2010/03/bottningsmetoder.html
SvaraRaderaThere is an even better article on Manolo though. http://www.manolo.se/2010/03/10/skokonstruktioner-becksomsytt/
"Det sägs att italienska pjäxtillverkare runt staden Montebelluna hämtade denna i hög utsträckning vattentäta konstruktion från norska tillverkare någon gång under 1800-talet."
SvaraRaderaAnd I wouldn't really refer to the construction as "becksømsytt". "Becksøm" just refers to the thread that was used.
Det kallas så på svenska i alla fall, oavsett vad man anser om det. :)
SvaraRaderaTack för en bra blogg - har alldeles nyligen hittat hit så jag ser fram emot en hel del trevlig läsning.
SvaraRaderaFråga: är inte lädersulor något halt på vintern?
Det är höstkängor du skriver om. Dessa blir för kalla på vintern när snö kommer, särskilt om vi vår en vinter som liknar den sista. Får jag fråga om var man kan få tag på riktigt snygga fodrade kängor för vinter? Då menar jag fårskinn på skons innesida förstås.
SvaraRaderaÄntligen ett nytt inlägg! Tack, Shoeman! :)
SvaraRaderaRelevant ämne också, förstås. Det är dags för mig att se över höst- och vinteralternativen, tror jag.
Stellan: En dubbel lädersula håller värmen ok, men det blir ack så halt om man ger sig ut på snö eller is, så någon form av gummisula rekommenderas!
SvaraRaderaIV: Det är inte så jättelånga sträckor man som stadsbo behöver gå i kylan. Jag kan tänka mig en dressad känga mitt i vintern, man får väl dra på sig kashmerestrumpor! :)
Kashmerestrunpor är ingen kompromiss för mig. Är det kallt behöver jag varmare skor. Man ska inte glömma bort att nästan samtliga klassiska skomodeller härstammar från England och är anpassade för Englands klimat där vintrar är mycket mildare. Sverige brukar ha kallare vintrar än England och behöver således varmare skor under den kalla åprstiden. Olika personer har dessutom olika kroppstemperatur vilket innebär att alla vi som är kallblodiga inte klarar svensk vinter utan rejält fodrade skor.
SvaraRaderaJag såg en gång fodrade klassiska herrskor från Barker i Ryssland, men Barker erbjuder ingen vidare kvalité. Än så länge måste jag nöja mig med limmade italienska skor som faktiskt klarar väl svensk vinter. På kontoret byter jag dessa mot riktiga skor.