tisdag 26 juli 2011

4 x oumbärliga skor för finansmannen

Nidbilden av unga finansvalpar; backslick och trista kostymer.

Som tur är finns det företagsledare, exempelvis Jacob Wallenberg här på bilden, som kan visa vägen till en mer stilfull affärsklädsel. Och brylkräm behövs inte för att se bra ut.  

Jag sitter denna dag och funderar på vilka som egentligen läser min blogg? Först tänker jag att det måste vara affärsmän, eftersom det torde vara de som har störst nytta av formella, eleganta skor. Men en snabb tur runt Sveriges finanstätaste distrikt, Norrmalmstorg/Stureplan, avslöjar att de flesta av dessa kostymprydda män traskar omkring i skor som inte matchar deras exklusiva Zegna- och Corneliani-kostymer. Jag får alltså dra slutsatsen att en hög inkomst inte borgar för god skosmak. Inte särskilt förvånande i och för sig; det är en gammal sanning att pengar och stil inte behöver gå hand i hand, den som tvivlar på detta kan åka till Moskva.

Glädjande är att de äldre kostymbärande männen oftare ses i kvalitetsskor än sina yngre dito. Antagligen bär de flesta Church’s som hade sin storhetstid i Sverige för många år sedan. Men med den kvalitét Church’s höll på den tiden (innan Prada köpte upp dem) så håller de säkert ett tag till. Förhoppningsvis kan dessa äldre herrar smitta av sig på de talangfulla nyutexaminerade KTH- och Handelsstudenter som flockas till finansbranschen. I väntan på att denna smitta skall spridas passar jag på att tipsa om fyra skor som är oumbärliga för den stilmedvetne finansmannen.

Gaziano & Girling, en svart plain captoe, helt oumbärlig i varje mans skogarderob.

Carmina Shoemaker, svart punched cap toe, nr.2 på inköpslistan för affärsmannen.

Carmina Shoemaker, svart loafer med delad tå, stilfull sko för varmare dagar.

Carmina Shoemaker, en oxblodsfärgad oxford går mycket fint till både mörkgrå och marinblåa kostymer.

fredag 22 juli 2011

Video - John Lobb Paris


John Lobb tillhör en av skovärldens absoluta tungviktare. Med ett gediget hantverk och hela Hermés marknadsföringsmaskineri i ryggen så är de en kraft att räkna med. Hermés är i min mening en av de få riktigt stora kommersiella tillverkarna som fortfarande verkar göra saker med hjärta och passion. För att ge oss en inblick i hur tillverkningen går till hos John Lobb så har man lagt ut dryga dussinet videor från olika delar av produktionen. Någon slags berättarröst hade varit välkommet, men å andra sidan så är nöjet i att få se dessa videor en sådan fröjd att man nästan blir rörd. Och köpglad! :)

Samtliga John Lobb-videor:
http://www.johnlobb.com/en/190-steps

onsdag 6 juli 2011

Sommarinspiration


Under juli så gör undertecknad precis som resten av Sverige; så lite som möjligt.  Med andra ord blir det ganska glest mellan inläggen på Herrskobloggen, men då och då lovar jag att försöka lägga ut en och annan godbit (hoppas jag) om herrskor. 

Sommaren är en tid då loafers, sneakers, tygskor och andra avslappnade skor åker fram. En dag på stranden kan absolut spenderas i ett par randsydda loafers från George Cleverley, javisst, men i ärlighetens namn så duger ett par sköna sandaler lika bra. Man vill ju trots allt inte få fläckar från solskyddsfaktor eller rosévin på sina dyrgripar! Men för er som önskar avnjuta sommaren i stil så hoppas jag att nedan bilder kan vara inspirerande. Trevlig sommar! 

Fina loafers från Marc Guoyt


För er som skall bila i sommar så kanske ett par skor från "originalet" Car Shoes kan vara något. 

Snygga sommarsneakers (jo ibland svär även prästen i kyrkan) från Common Projects

Enklare loafers från Edward Green

För er som tänker vistas i linnekostym eller dressa upp er i något annat sommarfint så kanske en ljusare oxford kan vara något. Tillverkare av ovan sko är Koronya. 

En mycket fin loafer i kapybaraskinn (vattensvin) från George Cleverley (bespoke).

Spectatorn är en ganska utpräglad sommarsko (om man skall gå efter gamla beprövade stilråd). Passar utmärkt till bomulls- och linnekostymer. Ovan ett par John Lobb (London). 

Bilden överst är från Pal Zileris vår-/sommarkollektion 2011.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails