söndag 20 december 2009

Strumpor

Strumpornas funktion är att göra det bekvämare att bära skon. De skyddar foten mot skav från skons skinn. Men strumporna avleder också fukt när det är varmt och håller fötterna varma när det är kallt. De har också en stilfull funktion om man väljer ut rätt par strumpor till sina skor och outfit.

Strumpor från den engelska tillverkaren Pantharella

Material
Det mest praktiska materialet för strumpor är i min mening bomull. Skälet till detta är primärt att de kan tvättas i 60 grader. Ull och kashmir tvättas i så låg värme att de riskerar att inte bli rena. Ull är väldigt varmt och skönt på vintern, och kan köpas till ett överkomligt pris. Kashmir känns som alla vet väldigt lyxigt mot huden, men kostar därefter, ofta är de mer än dubbelt så dyra som ett par kvalitetsstrumpor i bomull. Det säljs självklart även olika blandningar av dessa material. Silkesblandningar är också det ganska vanligt förekommande i riktigt exklusiva strumpor.

Strumpor från italienska Marcoliani

Längd
Har du kostym bör dina strumpor gå upp så de täcker större delen av vaden. Detta beror på att det anses vara en sartoriell synd att visa upp naket ben till kostym. Jag är beredd att hålla med. För mer casual tillfällen går det utmärkt med kortare strumpor, de flesta strumpor som säljs idag täcker trots allt endast ankeln och nedre delen av vaden. Skaffa dig dock några fullängdsstrumpor att ha till kostym, det visar att du har koll!

Strumpor från Falke i ett populärt mönster på strumpor som kallas "argyle".

Färger
Man brukar säga att strumporna skall gå i samma eller något ljusare färg än kostymen. Jag tycker dock man kan ta ut svängarna lite när det gäller strumpor. Var inte feg. Rosa strumport till blå sommarkostym, why not! Lila strumpor till grått, hell yeah! Kör hårt med färger, ränder och mönster, go wild!


Pantharella, här i snygga höstfärger.

Rekommenderade tillverkare
Falke, Paul Smith, Bresciani, Pantherella, Marcoliani är några tillverkare av riktigt bra kvalitetsstrumpor. Bra inköpsställen i Stockholm är NK, Nitty Gritty, Grafford Skor, Hans Allde, Götrich med flera.

Strumpor från Bresciani, en tillverkare som är välkänd för sina exklusiva kashmirstrumpor.


Strumpor eller inte strumpor
Jag är av åsikten att mäns fötter är något som enbart visas upp i de mest informella och semestriga sammanhang. Det finns dock de som förespråkar, på allvar, att man skall gå omkring utan strumpor i slip-ons och andra sommarskor. Jag ser varken något estetiskt eller praktiskt tilltalande i detta tänkande. Men smaken är som baken, vill du köra Miami Vice-stil så är det självklart upp till dig. Överväg dock ett par riktigt, riktigt tunna strumpor i see through om du är lagd åt detta håll.

torsdag 3 december 2009

Skomakare, bliv vid din läst!

Läst är ett ord som man inte hör så ofta idag. Och det är inte så konstigt, i Sverige har kvalitetsskor levt en väldigt undanskymd tillvaro de senaste årtiondena så terminologin har sjunkit i glömska till stor del. Förr i tiden kunde man gå till en välrenommerad skomakare och få en sko tillverkad efter sina egna fötter. Det skomakaren gjorde först var att tillverka en replika i trä efter kundens fot som sedan användes vid framställningen av skon. Denna replika kallades, och kallas fortfarade, för läst.


"Hos skomakaren" - Kilian Zoll, 1856

Man använder även idag läster för framställning av skodon. Fast nuförtiden använder man ordet läst mer som stöd för att beskriva själva formen på en sko eller en modell. Lästen tillverkas av antingen trä eller plast. Då tänker du ”Aha, trä är ju mer exklusivt, det måste vara bättre!” Men det stämmer inte riktigt. Eftersom trä sväller och krymper beroende på luftfuktighet och värme så ändrar en träläst form beroende på årstid och väder. Det betyder att du som kund alltså kan köpa exakt samma skomodell, tillverkad på samma läst, fast den sitter olika om den tillverkats på sommaren eller vintern! Många framåtsträvande tillverkare har därför gått över till plastläster trots att det låter mindre exklusivt med plast än trä.

Läster i trä

Alla tillverkare bygger sina skomodeller på en läst. Vissa tillverkare låter sina kunder välja mellan olika läster för samma skomodell, vilket självklart påverkar utseendet på skon. Jag kan exempelvis välja en oxfordsko i en traditionell rund läst för en konservativ look, eller en välja en smal, fyrkantig läst för en mer kontemporär look. Alla tillverkare använder egna beteckningar, så som MH-71, 337, Phila, 888, Barrie, et cetera, för sina läster. Och det är här det blir väl tekniskt för den som inte är en inbiten skofantast. Eller nördigt, välj själv.

Crocket & Jones "Weymouth" i läst 337, för tillfället mina favorit-wholecuts (bilden är ej på mina skor, så välskötta är de tyvärr inte)

Edward Green har alltså sin beteckning för en klassisk, rund läst, och Tricker’s en helt annan. Gaziano & Girling kallar sin mjuka, ”fyrkantiga” läst för något helt annat än Aubercy. Det är en jäkla djungel om du frågar mig! Ofta räcker det med att du hittar den läst du tycker passar dig bäst så kan kundserviceavdelningen hos de olika skotillverkarna rekommendera dig vilken av deras läster som är motsvarande. Jag har mejlat fler tillverkare och bett om råd och de har alltid varit hjälpsamma.

En "lästkarta" över Gaziano & Girlings olika läster.

Lästen är alltså viktig i två avseenden; den ska passa din fot väl och du skall tycka den är estetiskt tilltalande. Det som underlättar att finna passformen är att många kvalitetstillverkare levererar sina skor i tre olika vidder. Hur som helst är lästen av större betydelse än man tror, så man bör göra lite research innan man springer och köper ett par handgjorda skor! Som man säger på engelska ”the last is first”.

När skon är klar är det inte helt enkelt att få ut lästen, som sitter väldigt tajt inne i skon. Här en nästan färdigställd sko från Vass.

tisdag 1 december 2009

En lämplig Skogarderob - del 6 wildcards

Det här blir sista delen i En lämplig skogarderob. Och nu skall vi flumma till det lite. Här kommer några sköna wildcards som du kan skaka fram vid olika udda tillfällen då du vill skapa hoolabaloo kring dina flamboyanta skor! Dessa skor är kul att ha i garderoben men är man inte cirkusdirektör eller rockstjärna så har man begränsad användning av sina wildcards.

Ett par two-tone Aubercy Derbyskor. Passar nog lämpligast på en rockbandssångare.


Church's oxfords i brougesutförande. Sandhamn: ja. Utö: nej.


Här har vi ett par extravaganta skor som enbart en riktig playboy eller filmstjärna skulla kunna klara av att bära upp, självklart från Pierre Corthay. Observera lila foder och snören.


En mondän herre skulle klara att bära upp dessa gröna Oxfords från Edward Green. De minst extrema av vårt urval, och säkerligen en snygg komob till en tweedkostym. Men ärligt talat, vill man lägga 6000 kr på ett par gröna skor?

Kan någon ringa Bryan Ferry och meddela honom att hans skor är klara för leverans! Från Pierre Corthay.


Här har vi ett par skräddarsydda oxfordskor i stingrockaläder (!) från Tony Gaziano. Steve Irwins förstahandsval om den galne karln överlevt sin incident med stingrockan kanske? Gick jag över gränsen där?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails